Om Monika

Foto: Bo Strömberg

Monika Häägg är författare till bokserien Lyckebo samt Völvans spådom och  Augustimörker . Hon har också skrivit barnböckerna Grevens slott, Varulvens spårMumiens skatt ,Riddarens borg  och nyligen utkomna Zombiens gåta. Hon är också författare till ungdomsboken Jag spelar min roll samt den historiska bokserien Solbarnet – Böckerna om Fry.

Foto Bo Strömberg

Under många år arbetade Monika som teaterledare, regissör och även skådespelare. Hon har också skrivit teaterpjäser. Det har varit allt  från barnteaterturnéer, med egna  teatermanus och musik, till spökhistorier i  skymningen. Monika har arbetat med uppbyggnad  av Halmstads Kvartersteater, och var under femton år teaterns verksamhetsledare. Barns eget kulturskapande ligger henne varmt om hjärtat. Möte med barnens  skapande har skett både i skolprojekt och vid  barnens fritid på teatertiljorna. Här kan du läsa mer om Monikas arbete med teater.

Bloggen mina böcker copySolbarnet, MångudenIsvintern och Kungsgården ingår i den historiska äventyrsserien: Solbarnet – Böckerna om Fry. Det är barn- och ungdomsböcker som också går utmärkt att läsas av vuxna. De utspelar sig i södra Halland och Bjärehalvön under bronsålderstid. Det är en spännande historia om flickan Fry som lever som hittebarn, men som visar övernaturliga krafter och är utvald av solgudinnan. Böckerna kan användas i skolor som läs- och kultur- projekt och i ett ämnesöverskrivande skolarbete. Barnens eget skapande lyfts fram med både teater, musik och eget skrivande.

Drama med skrivande - Monika Häägg

Monika har gjort föreläsningar om bronsålder och fantasi, läsarens port, drama och skrivande samt sångprogram. Hon är medlem i Sveriges Författarförbund, Hallands Författarsällskap och Författarcentrum Syd.

Foto: Bo Strömberg

Foto: Bo Strömberg

Monika har gjort visprogram till gitarr med egna visor och blandade visor från 1900-talet. Hon har också gjort  allsångsprogram. Läs mer om Monikas musik  och lyssna på smakprov.

Monika Häägg (foto Bo Strömberg)

Foto: Bo Strömberg

2010 erhöll Monika Hallands författarsällskaps stipendium för arbetet med Böckerna om Fry. Motiveringen löd: ”För ungdomsböcker som med spänning och livfull fantasi förmedlar historisk kunskap”.

Kulturias kafé, Kulturhuset, HalmstadHösten 2011 startade Monika Kulturias kafé, som var ett samarbete med Halmstads Kvartersteater. Under kafékvällarna sjöng Monika till gitarr och berättade om teaterföreställningar. Varje kväll uppträdde också kåsören Peter Björk samt två hemliga gäster. Hemliga gästerna har bland annat varit visdiktaren Alf Hambe, Happy Island Uke Band, musikern Bert Möller, vissångerskan och poeten Susanna Hillbom och Leoniderna.

Kulturias Boktips 2013Våren 2013 blev kafékvällarna  Kulturias Boktips med monologer ur skönlitteratur av bland annat AntonTjechov, Marcus Zusak och Vilhelm Moberg. Monika var presentatör och sångare.

Jagspelarminroll

Teaterföreställningen Jag spelar min roll med Halmstads Kvartersteater på Kulturhuset i Halmstad. Regi och manus av Monika Häägg

Hösten 2013 regisserade Monika föreställningen Jag spelar min roll, som bygger på boken med samma namn. Föreställningen spelades på Kulturhuset i Halmstad med Halmstads Kvartersteater.

Intervju med Monika Häägg på Youtube.

Poetry Slam Halmstad

Foto: Bo Strömberg

Monika skriver också poesi och har under våren 2014 tävlat i Poetry Slam. Läs poesi av Monika på www.poeter.se

FaktaMonika Häägg, född 1954 i Halmstad. Uppväxt i en familj med mycket musik och kultur. Hon har arbetat många år med teater och som verksamhetsledare och regissör för Halmstads Kvartersteater. Monika älskar att sjunga och komponera musik samt givetvis att skriva böcker!

Läs intervju med Monika Häägg hos Punctumsaliens.se

Läs Monikas blogg: http://monikahaagg.blogspot.com

Lämna ett svar